Zaslonka

dan zemlje photo

Ste že slišali za starinsko kamero (leseno škatlo) imenovano obscura? To je lesena škatla ki je bila znotraj pobarvana na črno in je imela majhno odprtino skozi katero je prodirala svetloba. To odprtino (luknjico) oz. če smo natančnejši velikost te odprtine, imenujemo zaslonka. Zaslonko lahko primerjamo z našim očesom. To je optični element skozi katerega vidimo svet stvari okoli nas (tisti bolj natančni nas bodo seveda podučil da vidimo z možgani-no mi skušamo zadeve pokazati na čim bolje enostaven način zato tolerirajte takšno poenostavitev) in ima zmožnost kontrolirati količino svetlobe z odpiranjem oz. zapiranjem šarenice (irisa). Če vstopimo v zelo svetel ali zelo temen prostor, potrebuje oko samo nekaj trenutkov, da se privadi na razmere (šarenica se zapre oz. odpre). Naše oko torej uravnava svetlobo avtomatsko. Pri fotografiranju je naše “oko” objektiv (leča). Žal so zmožnosti objektiva dosti slabše od našega očesa, kar pomenu da zapiranje oz. odpiranje zaslonke ni avtomatsko, temveč delo fotografa. Zaslonko je torej odprtina skozi katero potuje svetloba, ki osvetli naš objekt. Tako kot se šarenica lahko poveča ali zmanjša. fotografi spreminjamo velikost zaslonke in s tem uravnamo količino svetlobe.

Zaslonko oz. količino svetlobe merimo z f STOP. Zapisujemo jo na več načinov. npr. 1:1 ali F/1.0, F/1. Zaslonka f 1.0 je najbolj odprta zaslonka in spusti največ svetlobe. Naslednja f 1.4 prepušča samo polovico toliko svetlobe kot prejšnja. f 2.0 spet pol manj od f 1.4 in tako naprej (2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16, 22, 32, 45, 64 in 91). Za vse matematike skrivnostna formula, kako izračunamo zaslonko; trenutno vrednost množimo z 1.4. Če je največja zaslonka 1 in če to pomnožimo z 1,4 potem je naslednja zaslonka 1.4 itd. Temu korakanju pravimo STOP in na ta način merimo svetlobo.

Poleg spreminjanje zaslonke za 1 stop lahko to naredimo tudi za 1/2 ali 1/3. V večini fotoaparatov je po defoltu nastavljen na 1/2 vrednosti, kar pomeni, da korakamo za 1/2 STOPA.

Kaj vse to pomeni bolj po domače? Ko se bomo seznanili z načini fotografiranja bomo omenili tudi ročni način (M). Več o tem v nadaljevanju, sedaj pa povejmo takole: če bi fotografirali v ročnem načinu in bi uporabili bolj odprto zaslonko bi dobili bolj svetlo fotografijo. In obratno. Če bi uporabili bolj zaprto zaslonko bi dobili bolj temno fotografijo.

Kot rečeno najbolj odprta zaslonka je f/1. Naslednja (glej tabelo) f/1.4 prepušča že manj svetlobe. In tako vse do najbolj zaprte zaslonke ki na je na voljo. Za večino objektivov je to f/22. Zaslonko lahko torej odpiramo in zapiramo. Seveda pa ima vsak objektiv svojo najbolj odprto zaslonko. Npr. če ima objektiv vrednost f/4 potem je to njegova največja svetlobna jakost. Pri takem objektivu lahko zaprete zaslonko na f/5.6 ali f/8 ali pa vse do f/22, ne morete pa odpreti zaslonko na f/2.8 ali več (ker ste pač kupil objektiv z maksimalno zaslonko f/4). Dobra zaslonka ima ceno. In pri izbiri objektiva je zaslonka eden izmed najpomembnejših podatkov.

Kdaj potrebujemo – želimo objektiv z dobro svetlobno jakostjo (zaslonko)? Kadar se želimo igrati z globinsko ostrino (več v nadaljevanju) in vsi tisti, ki potrebujejo dobro zaslonko za fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih in seveda pri športni fotografiji.

Leave a Reply