Zgodba o notranjosti Chevroleta

chevorlet

Občutite užitek

Za užitek, ki ga doživite ob vožnji vozila Chevrolet, se gre zahvaliti predvsem direktorici za oblikovanje notranjosti osebnih vozil Crystal Windham ter dr. Timu Roggenkampu, inženirju, ki se ukvarja s hrupom, vibracijami in trdnostjo.

Izpolnjevanje številnih zahtev

Tem strokovnjakom je notranjost zelo pomembna. Ustrezati mora številnim potrebam. Slog, udobje in vzdržljivost spadajo med že tradicionalne zahteve. Ob tem pa je treba upoštevati še varnostne izboljšave, kot na primer namestitev številnih zračnih blazin in ob tem ohraniti izgled in občutek v kabini.

Zadovoljstvo za vse

Vedno večja je tudi zahteva po sistemih povezljivosti in informacijsko-razvedrilni opremi. Vse te zahteve pa morajo biti izpolnjene za celotni razpon vozil: notranjost modelov Spark, Aveo 4 vrata in Aveo 5 vrat mora v enaki meri zadovoljiti potrebe svojih voznikov kot notranjost modelov Volt ali Corvette.

chevorlet

Specifični cilji

Windhamova je na tem področju dejavna že 18 let. Pravi, da oblikovalci notranjosti skušajo pri vsakem novem vozilu doseči točno določene cilje, kot so velikost prostora za noge, ramena in glavo ter prostor za prtljago: »Že prvega dne se posvetujemo z oblikovalci zunanjosti. Stalna komunikacija nam omogoča boljše izpolnjevanje naših ciljev.«

Prizadevanje za tiho delovanje

Pri vsakem Chevroletovem modelu si prizadevamo za čim tišje delovanje. Za odpravljanje morebitnih virov in kanalov hrupa ima model Spark tesnila vzdolž linij ob pokrovu motorja in med robom pokrova motorja in ploščo za dovod zraka, prav tako pa se ponaša z najlonskimi dušilci hrupa ter raztegljivo peno v votlih delih karoserije.

Izjemna učinkovitost

Med 30 akustičnimi materiali in obdelavami modelov Cruze 4 vrata, Cruze 5 vrat in Cruze Station Wagon najdemo posebno laminirano steklo z osrednjo plastjo, za katero dr. Roggenkamp trdi, da je »izjemno učinkovita pri zmanjševanju hrupa zaradi vetra in visokofrekvenčnega cestnega hrupa.« Vrata odlikujejo trojna tesnila in »odeje« iz steklenih vlaken, ki onemogočajo vdor vode, zračnih tokov in hrupa.

chevorlet

Odpravljanje hrupa motorja

Chevrolet kot prvi predstavlja aktivno odpravljanje hrupa. Mikrofoni v kabini zaznavajo hrup motorja in posledično sprožijo predvajanje nizkofrekvenčnega zvoka iz zvočnikov, zaradi katerega hrup postane praktično neslišen. Ta tehnologija je že na voljo v Združenih državah za model Chevrolet Equinox.

Izjemen napredek

Dr. Roggenkamp, ki se prav tako lahko pohvali z 18 leti izkušenj, pravi, da je napredek izjemen: »Ko se domov odpravim z novim Chevroletom in moja žena, ne da bi jo vprašal, pripomni ›To je pa res tiho‹, vem, da imamo res dober izdelek. Takrat vem, da smo svoje delo dobro opravili.«

Računalniška podpora

Windhamova meni, da so računalniško podprta oblikovanja in analize zelo pripomogle k njenemu delu: »Pomagajo lahko, na primer, pri namestitvi merilnikov in ročic ter zagotavljajo dobre temelje za udobje sedežev, vendar pa ne morejo v celoti nadomestiti človeškega prispevka in preverjanja.«

Človeku prilagojena oblika

Leave a Reply